taustatiedot
saippua on monien eri rasvahappojen natriumsuolojen seosta.saippuaa voidaan valmistaa keittämällä rasvaa natriumhydroksidin kanssa.
Rasvojen hajoamisreaktiota glyseroliksi ja rasvahapon suolaksi sanotaan saippuoitumiseksi.rasvoja voidaan saippuoida myös kalsiumhydroksidin avulla,mutta sillon tuloksena on yleensä nestemäisiä saippuoita.
tässä työssä saippuoidaan risiiniöljyä,joka sisältää runsaimmin risiiniöljyhappoa (87%)
reagenssit
-10%NaOH
-risiiniöljy
-ruokasuola=NaCl
tarvikkeet
-200ml dekantterilasi
-lasisauva
-sähkölevy tai bunsenlamppu
suoritus
1.pane dekantterilasiin n.50ml 10% NaOH ja 10ml risiiniöljyä.
2.keitä seosta 15-20 min. sähkölevyllä tai bunsen-liekillä,sekoita seosta koko ajan lasisauvalla.Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
3.kun seos on läpikuultavaa,lisää etukäteen kuumennettua vettä niin paljon,että dekantteri on vähän yli puolillaan.
4.jatka sekoittamista.Lisää NaCl :ia(ruokasuolaa) niin paljon, että osa ei enää liukene (liuos tulee kylläiseksi eli saturoituu).
5.jätä astia hetkeksi sekoittamatta jäähtymään.jäähdytä lopuksi mahdollisimman kylmässä vedessä.
6.ota jähmettynyt saippua dekantterista.
7.vertaa tuotteesi ulkonäköä ja pesutehoa kaupallisen tuotteen vastaaviin ominaisuuksiin.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti