maanantai 25. maaliskuuta 2013

Tärkkelyspitoisuuden määrittäminen perunasta

tärkkelyspitoisuuden määrittäminen perunasta


1.pese noin 0,5kg perunoita ja kuivaa ne.
2.punnitse perunat ja kirjaa paino ylös
3.raasta perunat astiaan.
4.lisää noin 2litraa vettä astiaan perunoiden lisäksi
5.sekoita perunaraastetta niin,että neste on tasaista massaa.
6.kaada neste siivilällä tuetun harsokankaan läpi sankoon ja huuhdo perunamassaa runsaalla vedellä.ota kaikki suodosvesi talteen.
7.anna suodosveden seistä sangossa noin tunnin ja ime vesi pois letkulla.
8.punnitse yksi dekantteri ja laita tärkkelys siihen.
9vie dekantteri lämpökaappiin jaanna tärkkelyksen kuivua siellä.
10.tärkkelyksen paino saadaan,kun dekantterin ja tärkkelyksen painosta vähennettävä pelkän dekan paino.
11.laske tärkkelyksen saantoprosentti seuraavasti tärkkelyksen paino/perunoiden paino
12.vertaa laskettua tärkkelyspitoisuutta perunan toimittajan ilmoittamaan
tärkkelyspitoisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti