sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Paperin tuhkapitoisuuden määrittäminen


Paperin tuhkapitoisuuden määrittäminen




Työssä määritetään erilaisten “paperien” tuhkapitoisuus.

Paperin tuhkapitoisuus määritetään täydellisesti poltetun näytteen ja alkuperäisen näytteen välisenä painosuhteena, kun testinäyte on poltettu 925ºC ± 25ºC lämpötilassa.

Tarvittavat välineet:

Muhveliuuni(ja/tai kaasuliekki)
Kolme upokasta + kannet
Analyysivaaka
Eksikaattori
Tuhkattavat näytteet:
  • Selluarkkia
  • A4-paperia
  • Päällystettyä hienopaperia.



Työn suoritus

Tuhkamääritystä varten näytteestä leikataan noin 1 cm2 :n kokoisia paloja, joista tuhkan määritystä varten otetaan sattumanvaraisesti valittuja paloja niin paljon, että polttamisen jälkeen tuhkaa saadaan yli 10 mg. Määrityksessä käytetään kannellista upokasta. Upokkaan paino tasataan pitämällä sitä muhveliuunissa 925ºC ± 25ºC lämpötilassa 15 min. Upokas jäähdytetään eksikaattorissa ja punnitaan. Tämän jälkeen varsinaiseen tuhkamääritykseen käytettävät näytepalat kuivataan samalla tavalla kuin kosteuden laboratoriomäärityksessä. Näin eliminoidaan kosteuden aiheuttama virhe. Näytteiden kuivatuksen jälkeen ne laitetaan upokkaaseen ja kansi suljetaan. Tämän jälkeen aloitetaan polttaminen joko kaasuliekillä tai laittamalla upokas uuniin. Polttaminen on syytä aloittaa varovasti, jotta näytteet eivät syty palamaan. Tämän vuoksi aluksi uunin lämpötilan ei kannata olla yli 400 ºC. Paperi "poltetaan" siis hiillyttämällä orgaaninen aines, jolloin jäljelle jää epäorgaaninen aines. Uunin lämpötilaa nostetaan hitaasti ja orgaanisen aineen hiillyttyä näytettä hehkutetaan 925ºC ± 25ºC lämpötilassa vähintään 1 tunti. Tämän jälkeen upokkaasta poistetaan kansi ja hehkutusta jatketaan noin 30 min. Tämän jälkeen kansi laitetaan paikoilleen ja upokkaan annetaan jäähtyä 1 minuutti ennen kuin se laitetaan eksikaattoriin. Kun upokas on jäähtynyt, se punnitaan 0,1 mg:n tarkkuudella. Tuhkapitoisuus voidaan laskea tuhkan ja alkuperäisen näytteen painojen suhteena.

Näytteistä tehdään kaksi rinnakkaismääritystä ja tulosten pitää olla riittävän lähellä toisiaan. Mikäli erot ovat liian suuret, täytyy tehdä kokonaan uusi määritys.



Tulokset työstä: A4 paperi 11,2092 /11,6366
                         Painopaperi 11,4223/12,1421
                         Selluarkki 11,2620/12,5187







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti