sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Sellun ketto


Sellun keitto





1.Turvavälineet

Työssä tulee käyttää kasvosuojaimia (lasit&maski), paksut kumihanskat, työ vaatteet ja kuulosuojaimia.

1.2 Keittimen haketäyttö
Keittimessä oleva hakesuppilo täytetään täyteen hakkeella. Hakemäärä vastaa noin 1,6 – 1,7 kg absoluuttisen kuivaa haketta.

1.3 Keittoon tarvittava lipeä-neste
Ennen nesteiden lisäämistä on tarkistettava että poistoventtiilit ovat kiinni eli venttiilit:
Näytteenottoventtiilit 2 kpl (käsiventtiileitä)
Pesuventtiilit 2 kpl (käsiventtiilejä)
Liuossäiliön yläkierto venttiili FV-6009
Liuossäiliön alakiertoventtiili FV-6008
Tyhjennysventtiili FV-6010
Kaasausventtiili FV-6011

Lipeää, joka sisältää alkaleja laskettuna Na2O:ksi 110 g/l tarvitaan noin 2,7 litraa. Tämä annostelu vastaa 170 g Na2O / kg haketta. Keittimeen lisätään vettä (noin 4 litraa) siten, että keitin tulee täyteen ja hakkeet peittyvät.

1.4 Keittimen sulkeminen
Ennen kannen sulkemista tarkistetaan että:
- Tiiviste on ehjä
- Kannen välissä ei ole roskia
- Pinnat ovat kuivat
Kannen mutterit kiristetään ristikkäin 50 Nm voimalla momenttiavaimella.

1.5 Pumpun jäähdytysvesi
Pumpun jäähdytysvesiventtiilit avataan ja tarkistetaan, että laakerit jäähtyvät.

1.6 Keitto
Normaalikeitossa ei käytetä liuossäiliötä. Tämän vuoksi säätöpiiri TIC-6004 laitetaan manuaalille ja sen ohjaus nollaksi. Normaalikeitossa keittonestettä kierrätetään pumpun avulla keittimestä lämmönvaihtimen kautta takaisin keittimeen. Keittimen lämpötila
säädetään säätimellä TIC-6003. Lämpötilaa ohjataan lämmönvaihtimessa olevalla vastuksella TV-6012. Yläkierron venttiili FV-6007, keittimen alakierron venttiili FV-6005 ja alakierron sulkuventtiili FV-6006 ovat normaaliajossa auki. Pumppu käynnistetään täytön jälkeen ja laitetaan automaatille. Säätöpiiri FICZA-6002 laitetaan manuaalille ja sen ohjaus 50%. Virtausta ohjataan pumpun taajuusmuuttajalla. Virtauksen ollessa vähäinen tulee ensin alarajahälytys ja virtauksen mennessä alalukitusrajaa alhaisemmalle tasolle tulee lämmitysvastukselle TV-6012 lukitus. Keittimen alakierron lämpötila mitataan anturilla TE-6006. Jos kiertoon tulee tukos, havaitaan se säätimen FICZA-6006 mittauksesta. Jos yläkierron ja alakierron lämpötiloissa on merkittävä ero (yli 10 °C), voi se merkitä tukosta putkistossa.

Lämpötilan nosto keittolämpötilaan tapahtuu joko lämpötilannostosekvenssillä tai muuttamalla
säätöpiirin TIC-6003 asetusarvoa kuvassa 1 olevan käyrän mukaisesti. Lämpötilan nosto 70 °C:een
asteeseen voidaan tehdä täydellä teholla. Lämpötilan nosto tapahtuu tämän jälkeen nopeudella 60
°C tunnissa. Keittolämpötila on 168-170 °C. Lämpötilan noustessa yli 100 °C alkaa keittimen paine
nousta. Paine mitataan lähettimellä PT-6015. Paine suurenee voimakkaasti, jos keittolämpötila
ylitetään.

Keitto lopetetaan 2 h 45 min kuluttua keittolämpötilan saavuttamisen jälkeen tai kun tietty keiton H-tekijän arvo on saavutettu.
Jos vaikuttavassa alkalissa ei tapahdu muutoksia tietyllä H-tekijällä saadaan aina sama keittotulos.
H-tekijä määritellään suhteellisen reaktionopeuden ja sen tunteina ilmaistun vaikutusajan tulona.

H-tekijän laskeminen: H=K*T

T= vaikutusaika tunteina
K= keskimääräinen reaktionopeus
k= lämpötila Kelvineinä(C+273,15)

Aika jaetaan 10 minuutin tarkastelujaksoihin. Jaksolle määritetään keskimääräinen reaktionopeus ja lasketaan H-tekijä. Seuraavan 10 min tarkastelujakson H-tekijä summataan edelliseen. H-tekijän laskenta voidaan käynnistää valvomosta. H-tekijän

laskenta voidaan myös nollata.

1.7 Keittimen alasajo

Kun keitto on suoritettu loppuun, laitetaan säätöpiiri TIC-6003 manuaalille ja sen ohjaus nollaksi. Pysäytetään pumppu PM6001. Keittimen paineenalennus tapahtuu venttiilin FV-6011 avulla.

Venttiiliä FV-6011 avataan varovasti enintään 10 % kerrallaan. Paine lasketaan vähitellen nollaan. Keittimen alasajo voidaan tehdä myös alasajosekvenssin avulla.
Keitin tyhjennetään aukaisemalla tyhjennysventtiili FV-6010. Tyhjennysventtiilillä on lukitus, jos keittimen paine on yli 1 Bar. Jos mustalipeästä halutaan ottaa näyte on sitä varten käsikäyttöinen näytteenottoventtiili.

Massan pesu suoritetaan johtamalla letkun avulla pesuventtiilistä pesuvettä keittimeen. Aluksi käytetään kuumaa vettä, sitten kylmää kunnes lämpötila TE-6003 on laskenut alle 50 °C. Pesu voidaan tehdä kaasauslinjan pesuventtiilin tai alakierron pesuventtiilin kautta. Alakierron pesuventtiilin kautta tapahtuvassa pesussa venttiilien asennot ovat seuraavat:

FV-6009 kiinni, FV-6008 kiinni, FV-6011 kiinni, FV-6006 kiinni, FV-6007 auki, FV-6005 auki, FV-6010 auki

Alakierron pesuventtiilin kautta tapahtuvassa pesussa venttiilit voidaan ajaa oikeaan asentoon pesu sekvenssin avulla Kaasauslinjan kautta tapahtuvassa pesussa venttiilien asennot ovat seuraavat:

FV-6009 kiinni, FV-6008 kiinni, FV-6011 kiinni, FV-6006 kiinni, FV-6007 kiinni, FV-6005 auki, FV-6010 auki

Kun keitin on tyhjentynyt pesuvedestä, suoritetaan kannen avaus. Kannen avauksen yhteydessä tulee käyttää asianmukaisia suojavarusteita. Massa pestään kertaalleen kylmällä vedellä ennen keittimestä poistamista. Tämän jälkeen suppilo massoineen nostetaan keittimestä pois. Massa pestään puhtaaksi ja puristetaan vesi pois.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti